Rinoplasti

Rinoplasti, burnu düzeltmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Araç kazaları ve spor kazaları da dahil olmak üzere yaralanma sonrası onarımlar için kozmetik nedenlerden dolayı rinoplasti yapılabilir.

Kişinin burnunu ve yüz görünümünü iyileştirmek amacıyla 18 ila 40 yaş arası erkek ve kadınlar için popüler bir işlemdir.

Rinoplasti, burun estetiği, burnun yeniden şekillendirilmesi veya burun ameliyatı için kullanılan tıbbi terimdir. Yüz uyumunu ve burnunuzun oranlarını artıran bir işlemdir. Ayrıca, burun hava yolunda çökmeye neden olan kalkık burun gibi burundaki yapısal kusurlardan kaynaklanan solunum bozukluklarını da düzeltebilir ve kazalardan kaynaklanan hasarları onarabilir.

Burun estetiği ameliyatının ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki çeşidi vardır.

Ameliyatsız burun estetiği, yüz dolguları ile yapılan ve burnun şeklini değiştiren işlemlerdir. İşlevsel bir amaçları yoktur. Etkileri geçicidir ve yaklaşık bir yıl sürer.

Cerrahi rinoplastiler kemiğin, kıkırdağın, derinin veya bu üçünün bir kombinasyonunun değiştirilmesini içerir. Spesifik ameliyata bağlı olarak bir ila üç saat sürer ve hastalar işlemin yapıldığı gün evlerine gidebilirler.

Rinoplasti – Önemli Bilgiler

Prosedür uzunluğu :1,5 saat ila 2,5 saat

Anestezi: Genel anestezi

Uyku pozisyonu :Yaklaşık 4 hafta boyunca sırtınızda

Araba Sürme : 1 hafta ila 10 gün

İşe geri dönüş: 2 hafta

Egzersiz yapmak: 6 ila 8 hafta

Bir rinoplasti neyi başarabilir?

Rinoplasti popüler bir estetik ameliyattır. Hastalar aşağıdakileri elde etmek için rinoplasti yaptırmaya karar verirler:

  • Bir yaralanmadan sonra burunlarını onarın;
  • Solunum problemlerini veya doğuştan gelen bir sakatlığı düzeltin;
  • Burunlarından memnun olmadıkları için burunlarının görünümünü değiştirirler.
  • Görünümü beğenmedikleri için burun ucunu değiştirin.

Tıbbi ve psikolojik araştırmalar, rinoplastinin hastaların işlev ve görünüm açısından yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabildiğini göstermiştir.

Burnun Anatomisini Anlamak

Aşağıdakiler hastaların burun ameliyatı yoluyla düzeltmeye çalıştığı yaygın şekillerdir:

  • Çarpık burun: Yanal sapmalar genellikle bir kaza sonucu burnun kırılması sonucu oluşur.
  • Burun ucunun sarkması (pitoz olarak da bilinir): yaşlandıkça, kolajen burnumuzun ucunu doldurur ve bu da sarkıklığa neden olur.
  • Düşük burun köprüsü (aynı zamanda eyer burun olarak da bilinir), kemik ve/veya kıkırdak kaybından kaynaklanır ve köprünün alçalması ve/veya düzleşmesiyle sonuçlanır.
  • Burun çarpması: Burun çarpmaları genetik veya bir yaralanmadan kaynaklanabilir.
  • Kalkık burun (göksel burun veya düğme burun olarak bilinir): genetik veya daha önce geçirilmiş bir burun ameliyatı nedeniyle burun ucunun aşırı kalkık olması durumudur.
  • Geniş burun (veya Nubian / şahin burnu): hastalar burun köprüsünü çok geniş, burun ucunu fazla geniş veya burun deliklerini çok geniş bulabilirler.

Cerrahınızın rinoplasti yoluyla burnunuza yapabileceği olası değişiklikler şunlardır:

    • Boyut değişikliği
    • Açı değişikliği
    • Köprünün düzeltilmesi
    • Ucu yeniden şekillendirme
    • Burun deliklerini daraltmak

Burun estetiği için en uygun yaş nedir?

Burun estetiği hastalarının çoğu 18 ila 40 yaş arasıdır.

Burun estetiği için en uygun yaş, burun kemiğinin tamamen geliştiği 18 yaş üstüdür. Tamamen şekillenmiş bir burun, burnunuzun ameliyat sonrası nasıl görüneceği konusunda daha fazla kontrole sahip olmanızın yanı sıra daha iyi kozmetik sonuçlara sahip olacağınız anlamına gelir.

Hastaların ameliyat için duygusal açıdan da olgun olması gerekir. Rinoplasti hastanın görünümünü önemli ölçüde etkileyebilir ve ameliyata başlamadan önce hastanın buna hazır olması gerekir.

Ancak nefes alma sorunu veya spor kazası gibi bir yaralanma nedeniyle ameliyat olmak isteyen hastalar daha genç yaşta burun estetiği yaptırabilirler.

Burun cerrahlarımız burun ameliyatı konusunda geniş deneyime sahiptir ve konsültasyon sırasında size öncesi ve sonrası fotoğraflarını gösterebileceklerdir.

Farklı rinoplasti türleri

Burun ameliyatı, çeşitli farklı tekniklerle yaygın olarak yapılan bir işlemdir. Burnun yapısı deri, kıkırdak ve kemikten oluşur. Farklı rinoplasti operasyonları, elde etmek istediğiniz sonuca ve burnunuzun şekline bağlı olarak bunlardan birini veya birkaçını etkileyebilir. Konsültasyon sırasında cerrahınız farklı seçenekleri sizinle ayrıntılı olarak tartışacaktır. Bu randevu, neyi başarmak istediğinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak ve mevcut seçenekler konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır.

Kapalı rinoplasti

Kapalı rinoplasti, kesilerin burun deliklerinden yapılmasıdır. Endonazal rinoplasti olarak da bilinen bu ameliyatın avantajları şunlardır:

  • Dış yara izi yok
  • Biraz daha hızlı iyileşme

Kapalı tekniğin düzeltme kapsamı burnun büyüklüğü ve şekli ile sınırlıdır.

Açık rinoplasti

Açık rinoplasti, burun delikleri arasında yer alan kolumella dokusunun kesilerek açıldığı cerrahi bir operasyondur. Açık rinoplasti, burnun daha iyi görüntülenmesini sağlar ve istenen burun şekli üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Ayrıca burnun iç yapılarına verilen zararı da en aza indirir. Ayrıca ameliyatlarda greftlerin kullanımını kolaylaştırır.

Bu teknikle ilgili daha fazla potansiyel komplikasyon vardır. Bu burun estetiği işleminin daha uzun sürmesi nedeniyle zorluk yaşanma olasılığı daha yüksektir ve ameliyat sonrası şişlik daha fazla yaşanabilir.

Septorinoplasti (veya Septoplasti)

Septorinoplasti, burnunuzun şeklini değiştirirken aynı zamanda nefes almayı da yeniden sağlayan bir rinoplasti ameliyatıdır. Septorinoplastinin temel amacı, sapmış nazal septumun konumunu ve şeklini düzeltmektir. Ancak kozmetik nedenlerden dolayı hipertrofik (genişlemiş) burun kıkırdaklarının çıkarılması için de yapılabilir. Duruma ve istenen sonuca bağlı olarak septorinoplasti kapalı veya açık bir işlem olabilir.

Tip-plasti

Uç estetiği, daha az invaziv bir rinoplasti isteyen ve daha az zaman alacak hastalar için mükemmel bir seçenektir. Rinoplasti çok daha invazivdir ve burundaki kıkırdak ile burun kemiğini etkilediği için rahatsız edici olabilir.

Uç estetiği yalnızca ucun ve burun deliklerinin şeklinin değiştirilmesini içerir. Bu prosedür genellikle 45 dakika ile bir saat arasında sürer ve ameliyattan sonra çok az morarma olur. Kısa süre sonra işe geri dönebileceksiniz.

Koruma rinoplastisi

Koruyucu rinoplasti yaklaşımı, cildi, yumuşak dokuyu ve burun çevresindeki yumuşak dokuyu tutan bağ ağını korumayı amaçlayan yeni bir yaklaşımdır. Bu işlem kapalı veya açık teknik kullanılarak yapılabilir. Greft ihtiyacını en aza indirdiği, daha az şişlik ve daha hızlı iyileşme sağladığı için popüler hale gelmiştir.

Ameliyat öncesi bakım

  • Sigara içmek ameliyat sonrası komplikasyon riskini artırdığından, burun estetiği ameliyatınızdan en az altı hafta önce sigarayı bırakmalısınız.
  • Tedavinizden 10 gün önce kan sulandırıcı ilaçları (aspirin gibi) kullanmaktan kaçınmalısınız.
  • Operasyondan önce altı saat boyunca yemek yememeli ve iki saat boyunca içki içmemelisiniz.
  • İşleminizin yapılacağı gün

    Planlanan ameliyat saatinden bir saat önce hastaneye gelmeniz istenecektir. Tansiyonunuz ve diğer ilgili sağlık ölçümleriniz hastanenin bakım personeli tarafından alınacaktır. Daha sonra son kontrol için anestezi uzmanınızla buluşacaksınız. Son olarak cerrahınız ameliyata hazırlık için sizi işaretleyecektir.

    Daha sonra uyutulacak ve ameliyathaneye götürüleceksiniz. İki geniş rinoplasti kategorisi vardır: kapalı ve açık. Kapalı rinoplastide cerrahınız burun deliklerinin içinde görünür bir yara izi bırakmadan kesiler yapacaktır. Açık rinoplasti, burun delikleri arasında bir kesi yapılmasını içerir ve çok daha geniş bir olasılık yelpazesine olanak tanır.

    Operasyon, rinoplastinin amacına bağlı olarak çok sayıda farklı teknik ve adımı içerebilir.

    • Burnunuzun kıkırdağını, özellikle de burun ucunu, estetik açıdan daha hoş bir şekle yeniden yönlendirip şekillendirebilir.
    • Burnunuzun kemiğini kırıp ve kıkırdağın şeklini değiştirmek için yeniden şekillendirebilir
    • Burnunuzun boyutunu küçültmek için kemik ve kıkırdakların bir kısmını çıkarabilir
    • Kulağınızdan bir miktar kıkırdak dokusu alıp ve bunu burnunuzu büyütmek için greft olarak kullanabilir.

    Operasyon genellikle 1,5 ila 3,0 saat sürer.

    Ameliyat sonrası bakım

    İyileşme boyunca uygun bakım sonrası bakımın sağlanması, mümkün olan en iyi sonuçlara ulaşmak için kritik öneme sahiptir. Burun estetiğinizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için önerilen ipuçları verilmektedir. Örneğin:

    • Ameliyat sonrası tüm talimatları dikkatli ve doğru bir şekilde takip edin
    • Aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçının
    • Açık havada güneş koruyucu kullanın
    • İyileşme döneminde temas sporlarından ve yorucu egzersizlerden kaçının
    • Başınızı her zaman yüksekte tutun
    • Ciltte yalnızca onaylanmış ürünleri ve tedavileri kullanın
    • Düzenli kontroller için cerrahınızı takip edin